Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Cainii maidanezi si legea eutanasierii

Cainii maidanezi si legea eutanasierii

25.09.2013

Ieri s-a votat o lege cum mai rar gasesti, una care ar trebui sa rezolve o mare problema a societatii, cainii maidanezi.

Bineinteles ca deja sunt multi care contesta aceasta lege si care au inceput cu fel si fel de injurii la adresa ei si a celor care au votat-o, dar exista un DAR! Pai pana acum, in tot acest rastimp, de la Revolutie si pana azi, ce au facut cei care vocifereaza? Pai ce-i sta bine romanului sa faca, sa se vaite, sa arate cu degetu’, iar in rest sa-si vada de ale lui.

Problema reala este ca nu s-au luat masuri timpurii in a controla si a tine din scurt numarul maidanezilor. Din acest motiv s-a ajuns in zilele noastre sa fie votata o astfel de lege.

Sa va prezint un fapt real. Inainte de ’89, in cartierul in care locuiesc erau vreo 2 caini. Dupa ’89 numarul lor a crescut la 4 si in 2011 a ajuns la 17! Iar despre cainii se stie foarte bine ca au au simtul proprietatii, astfel incat seara iti era frica sa mai vii acasa dupa ora 20, mai ales iarna cand intuneca devreme. Trebuia sa umblu cu biscuiti in buzunare si cu garda pusa.

Din pacate, din doua rele trebuie sa o alegem pe cea mai putin rea, una care, totodata, sa respecte si sa apere sanatatea si integritatea a omului, eutanasierea. Da, stiu, suna dur, urat, dar nu cred ca este inuman. Sincer nici mie nu imi place asa ceva, dar cineva trebuie sa aibe curajul necesar sa faca asta. Au facut-o si alte tari si asta nu inseamna ca si-au pierdut din umanitate.

Bineinteles ca, traind in Romania, istoria ne spune ca o astfel de lege nu va da roade prea curand si probabil inca ne vom certa pe seama ei in loc ca in acest timp chiar sa salvam ce mai putem salva. Asta daca ne pasa cu adevarat de niste biete vietati.

Ca sa nu mai zic ca aceasta lege atrage si niste costuri si o problema care nu s-a discutat, de catre cine si unde se vor “executa” si ingropa maidanezii? Deci, din dorinta de a rezolva o problema, descoperim altele. Prin urmare sunt mari sanse ca legea eutanasierii sa fie in imposibilitate de aplicare.

Asa ca, intrucat si mie imi plac animalele, am incercat sa fac un exercitiu de imaginatie mai amplu si sa gasesc o solutie non-violenta si care sa aibe costuri suportabile in timp. Si am ajuns la urmatoarea idee.

Intre eutanasiere si salvare, cum avem atatia maidanezi in Romania, poate ca ar fi bine sa ii transformam, legal, din “corcituri” in “caini de rasa”. O rasa proprie, caracteristica tarii. Asa ca pe langa rasa “ciobanesc mioritic”, vom avea si rasa “cainele urban”. De ce nu?! 🙂

Noua rasa poate lua nastere prin munca asidua si reala a ONG-urilor de profil, cu bani din donatii si chiar fonduri externe. Apoi aceasta rasa trebuie crescuta si urmarita cu atentie si indeaproape, astfel incat sa ii se descopere calitatile, particularitatile si abilitatile. Ar mai trebui implicati specialisti in domeniu si cateva organizatii care pot oferi o certificare la nivel mondial pentru aceasta rasa. Dar cel mai important pas este ca oamenii sa constientizeze asta si sa fie de acord cu ridicarea acestor caini de pe strada.

Deasemeni, o astfel de rasa o putem si exporta printr-un program de marketing bine facut si care sa “unga” sufletele oamenilor. Ideal ar mai fi ca aceste animale sa fie folosite ca si caini de paza, antrenati in diverse scopuri de catre institutii precum Politie, Armata si Pompieri.

Intr-un cuvant, cainii maidanezi sa fie asumati ca rasa si integrati in societate.

Nu stiu daca e o idee buna ce am prezentat mai sus, dar clar este una care nu s-a incercat pana acum. Si probabil ultima ramasa de incercat.

Ce am vrut sa sugerez mai sus este ca pentru a salva ceva trebuie implicata multa munca, onestitate, seriozitate si intelegere. Poate ca nu putem salva chiar tot, dar macar sa salvam ce e mai important.

Later update: Si pentru ca sunt si oameni care se implica in protejarea acestei “rase”, dar si pentru a pastra orasul cu cat mai putini caini maidanezi, va recomand sa vizitati siteul: caini-maidanezi.info

Daca ti-a placut, distribuie acest articol