Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Originea si scopul actualei crize economice mondiale

Originea si scopul actualei crize economice mondiale

30.01.2013

Cauzele firesti ale unei crize economice mondiale sunt razboiul, molima, seceta sau alte evenimente de natura sa pericliteze sistemul economic global.

Despre originea actualei crize economice se vehiculeaza diverse teorii. Cea mai cunoscuta dintre ele este prabusirea pietei imobiliare si a sistemului bancar din America, evenimente care au tras in jos economiile celorlalte tari.

Explicatia este urmatoarea, intre anii 2006 si 2008 bancile din SUA ar fi dat credite nenumarate si intr-un mod foarte usor pe o perioada lunga de timp. Poporul american a profitat de aceste oferte si s-a indatorat peste putere, facand numeroase achizitii in special in domeniul imobiliar. Din aceasta cauza, bancile s-au trezit peste noapte ca au un gol financiar care trebuie acoperit intr-un timp mai scurt decat cel preconizat anterior. Astfel s-a produs criza economica in America.

Aceasta criza s-a resimtit si la nivel mondial intrucat SUA a fost nevoita sa retraga finante de pe alte piete si tot asa mai departe, precum “valurile” unui cutremur.

Povestea la prima vedere pare credibila, insa se ridica multe suspiciuni. Dintre aceastea, una singura mi se pare foarte importanta. Se stie ca bancile au experti in finante si economie, cat de nepriceputi au fost acei experti incat sa nu fi prevazut efectul acelor credite mari date pe perioade lungi de timp?

Simplu, scopul scuza mijloacele!

Scopul actualei crize economice este acela de a conduce lumea si de a realiza profit prin indatorare.

Sa spunem ca Ionel are un salariu de 500lei si o datorie de 1000lei cu o dobanda de 5%. In cazul acesta, Ionel si-ar plati datoria intr-un an. Insa ce s-ar intampla daca la acelasi salariu, Ionel ar avea datorie de 1 miliard de euro cu o dobanda de 5%? In cati ani si cate generatii de-a lui Ionel ar trebui ca sa plateasca datoria?

La fel se intampla si in cazul actualei crize economice. Aceasta are rolul de a crea “gauri” in bugetele tarilor, astfel incat ele sa fie nevoite sa se imprumute cat mai mult. Vezi cazul Greciei.

Prin urmare, actuala criza economica este o facatura, pur si simplu o unealta de asuprire din absolut toate punctele de vedere.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol

Ce spun cititorii