Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Uniunea Europeana, Austeritatea, Spatiul Schengen si Viitorul

Uniunea Europeana, Austeritatea, Spatiul Schengen si Viitorul

24.10.2012

Uniunea Europeana, inca de la inceput, a fost gandita bine dar aplicata prost, in mod voit bineinteles. Ca si structura, la inceput prezenta idealuri marete si luminoase pentru viitorul europenilor, insa se pare ca multi au uitat zicala ca “drumul spre iad este preserat cu intentii bune”, iar acest lucru este acum sustinut de prezentul instabil si viitorul incert al Uniunii Europene.

Din punctul meu de vedere, Uniunea Europeana, ca si structura, trebuia divizata in Nord si Sud, adica Statele Uniunii Europene de Nord si Statele Uniunii Europene de Sud. Aici nu ma refer sa fie ea, Uniunea, impartita in doua adica cu granita, dar sa fie separata din punct de vedere al masurilor si strategiilor economice care se aplica.

Mai mult decat atat, se stie ca locuitorii tarilor din Nord comparativ cu cei din tarile de Sud au o alta mentalitate, alt mod de gandire, societatea in sine este diferita. Oamenii ce fac parte dintr-o Uniune au nevoie de scopuri comune, au nevoie sa se simte apropiati unii de ceilalti prin diverse puncte comune, iar o singura moneda, ridicarea vamilor si posibilitatea de a lucra oriunde in cadrul Uniunii nu sunt suficiente pentru omul de rand. Plus ca daca doresti sa omogenizezi o Uniune intr-o singura structura parlamentara si suverana, atunci ai nevoie de multa rabdare si foarte multi ani. Nu se stie de ce, dar se pare ca cei ce au creat Uniunea Europeana sunt in criza de timp.

Daca te uiti la Uniunea Europeana si incerci sa vezi in viitor tarile ei unite cat si ea ca structura omogenizata precum Statele Unite ale Americii, acest lucru este aproape imposibil si se datoreaza faptului ca tarile din Europa sunt diferite socio-cultural, au avut multe razboaie intre ele si ura a ramas inca si in zilele noastre, oamenii cred in tara lor ca stat independent si suveran, sunt nationalisti, iar nationalismul moare greu.

Aceste lucruri erau stiute si de cei ce au creat Uniunea Europeana si de aceea, ei, au facut doua lucruri, Spatiul Schengen si Austeritatea.

Austeritatea, oricat de rea si diabolica este pentru europeanul de rand, joaca un rol important in a mentine, inca, Uniunea Europeana ca si structura. Cum ziceam mai devreme, oamenii pentru a fi uniti au nevoie de un scop comun, uneori si un inamic comun este bun, iata unul din rolurile Austeritatii. Pe urma, pentru a reusi sa ai o Europa unita ai nevoie sa creezi o omogenizare intre tarile ei si cum pe planurile socio-cultural si suveran nu o poti face, singurul lucru care-ti ramane este planul economic. Astfel Austeritatea a coborat economiile tarilor afectate pe un nivel aproape egal, acest lucru inlatura o diferenta importanta intre tari si ii determina pe oameni sa circule mai mult in tarile din cadrul Uniunii in cautare de munca si noi afaceri, lucru ce atrage dupa sine, pe viitor, o omogenizare si pe plan socio-cultural.

Un ultim rol al austeritatii este acela ca a creat datorii si implicit datornici. Astfel, tarile afectate de austeritate sunt tinute sub o datorie financiara, iar aceasta datorie le impiedica sa paraseasca Uniunea Europeana deoarece trecerea inapoi la moneda lor natioanala si plata datoriilor cu aceasta, ar costa mult mai mult decat daca ar ramane in continuare in actuala structura si si-ar plati datoriile cu moneda Euro. Da, putem spune ca e un fel de santaj, am intrat intr-un cerc vicios care ne are la mana.

Spatiul Schengen este compus din tari ce fac parte din Uniunea Europeana dar si din tari ce nu sunt partase la aceasta structura. Intrebarea este “de ce?”, acele tari nu sunt destul de puternice din punct de vedere economic incat sa faca parte din Uniunea Europeana? Eu zic ca sunt, dar tocmai pentru a le conserva aceasta putere ele nu au fost incluse in Uniune.

Consider ca Spatiul Schengen a fost creat ca un raspuns prin care se recunoaste modul gresit al construirii Uniunii Europene cat si ca o masura de back-up in cazul in care Uniunea se va destrama. El va fi o zona de tampon economic foarte importanta pentru tarile ce sunt afectate de destramarea Uniunii Europene dar care fac parte din acest spatiu.

Avand in vedere ca Spatiul Schengen este format in mare parte din tari germanice si ca Germania este sigura tara din Uniunea Europeana cu o economie puternica si stabila, as indrazni sa spun ca moneda unica pentru acest spatiu ar putea fi marca germana. In ce priveste restul tarilor, ele vor suferi un declin economic de neimaginat, astfel vom avea o Europa ce va arata ca dupa razboi, tari foarte sarace si o grupare de tari ce va conduce totul.

Oare cumva asta sa fi fost ideea de la bun inceput? Acesta sa fie viitorul Europei?

Daca ti-a placut, distribuie acest articol