Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

A fi Freelancer in Romania poate fi o stigmata

A fi Freelancer in Romania poate fi o stigmata

28.05.2013

Nu stiu cum e in alte tari, dar in Romania daca esti freelancer(liber profesionist) si faci acest lucru de multi ani, poti fi stigmatizat pe viata. Astfel, atunci cand vei dori sa te angajezi nu vei fi privit cu ochi tocmai buni de catre angajatori.

In primul rand un angajator vede intr-un freelancer un potential concurent pe segmentul sau de piata, iar in alte cazuri chiar un “spion”. Acest lucru se intampla atunci cand, ca freelancer, vrei sa te angajezi in acelasi domeniu in care ai activat pana la acel moment. Poate ca suna ciudat, dar asta e adevarul. Acest articol este rezumatul unor experiente acumulate de mine si alte persoane.

Pe urma, un angajator nu va aprecia un freelancer pentru ca nu are un istoric de… angajat. Pentru o companie, idealul de angajat este acea persoana care toata viata sa a lucrat in cadrul unor firme. Nu prea multe, adica sa nu le fi schimbat des, si cu cel putin 2-3 ani petrecuti la fiecare loc de munca. Si daca mai are si un credit baban de care este strans cu usa, atunci va fi angajat pe loc. Restul, legat de pricepere, abilitati si mod de “a fi” conteaza mai putin. Astfel de lucruri se afla undeva pe planul 2 sau 3 pentru angajator intrucat stie ca ele se pot asimila/invata in timp.

In general angajatorul are nevoie de un angajat maleabil, pe care sa-l poate manevra asa cum doreste sau cum are nevoie, obisnuit sa spuna in anumite cazuri chestii de genul “Am inteles!” sau “Da sefu’!”. Probabil, datorita acestui concept anumite firme dau destul de des anunt de angajare pentru acelasi post.

Bineinteles ca nu toate firmele/companiile sunt asa. Din pacate destul de multe indeplinesc profilul sus-mentionat. Asa ca dragi actuali freelanceri, daca inca nu sunteti trecuti de varsta de 30 ani, fie ar fi bine sa va angajati, ca sa aveti un istoric, fie faceti tot ce va sta in putinta sa va mentineti ca atare pentru ca de la o varsta mai rar careva sa va angajeze.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol