Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Adevarul despre privatizarea Oltchim

Adevarul despre privatizarea Oltchim

03.10.2012

Privatizarea Oltchim a fost un eveniment fierbinte, care pentru mai bine de o saptamana, a reusit sa tina prima pagina a ziarelor si a ocupat banda de “Breaking News” a posturilor de stiri. Fiecare jurnalist si invitat din emisiunile de talk-show, au tot discutat, disecat si analizat aceasta privatizare in fel si chip, insa nu atat de mult pe cat au vorbit si dezbatut problema, care lor li se pare esentiala, si anume, daca Dan Diaconescu avea sau nu bani pentru a cumpara Oltchimul.

Ei bine, zilele au trecut, Oltchimul nu a fost privatizat si Dan Diaconescu a demonstrat, in mod indirect ce-i drept, ca nu are banii ofertati la licitatie si prin urmare nu a fost capabil sa onoreze “contractul”, insa din tot acest amalgam de circoteca, nimeni nu a stat sa dezbata mai serios ce se “ascundea”(sa zicem) in spatele acestei privatizari.

In primul rand, chiar daca misiunea de privatizare a Oltchimului nu a fost un succes, MISCAREA de privatizare a Oltchimului a fost un adevarat succes si asta pentru ca la baza ei nu statea nimic altceva decat un motiv politic. Privind retrospectiv, vedem pe scena politica romaneasca doua mari puteri PDL si USL, care de mai bine de jumatate de an se tot iau in colti, spre exasperarea poporului, si care, fireste, se lupta pentru suprematie, unii dintre ei mai avand si spate pe la UE. Privind spre viitor, vedem mandrele alegerile parlamentare ce se apropie cu pasi repezi si fermi de prezentul inevitabil, asa ca participantii la acest razboi, se folosesc de tot ce au in dotare pentru a castiga electoratul si intamplarea face ca privatizarea Oltchim sa fie o “arma” preferata atat de putere cat si de opozitie.

Aceasta “arma” sau “cheie”, daca preferati un termen mai bland, a fost faurita cu indemanare si iscusinta(termeni ironici fireste) de catre PDL si utilizata, nu tocmai cum trebuie, de catre mandrul “cavaler” al USL-ului, domnul prim-ministru Ponta, bineinteles ca era nevoie si de un personaj principal in toate aceasta schema, care nu putea fi nimeni altu decat renumitul populist(olae, parere personala) domnul televiziune Dan Diaconescu. Bun orator pentru omul de rand,  acest populist cu haine mari si cravata prea larga,Dan Diaconescu, a descoperit ca una din menirile lui pe acest pamant, pe langa aia cu Elodia, este sa salveze Olchimul. Aceasta menire i s-a aratat aievea in team-building-ul, de vreo 30 zile, organizat la puscarie de catre domnul Traian Basescu.

DA! Ati citi bine si este parerea mea, usor paranoica poate, insa haideti sa judecam si altcumva decat ni se arata ca ar trebui. Voi credeti ca in zilele de puscarie care Dan Diaconesc le-a facut, acesta a stat si a completat integrame pe buda si a jucat X si ZERO in retea cu colegii de celula? Bineinteles ca nu, omul a fost acolo la studii, i s-a explicat ce si cum trebuie sa procedeze, astfel incat sa nu dea de banuit ca “tine cu ursu”, de aia a fost si bagat la zdup, sa se alunge orice dubiu, dupa ce a absolvit cu succes aceste cursuri, a fost eliberat “magna cum laude” si tinut ca pion cheie “honorius causa” pana cand USL-ul avea sa se atinga de minunatul dosar al privatizarii Oltchim.

Bineinteles, dosarul de privatizare a Oltchimului, cum era o “arma” faurita in Romania, avea sa dea atat in cel care a creat-o, Boc si PDL, cat si in cel care a folosit-o, recte domnul Ponta, intrucat dupa ce a fost anuntat Dan Diaconesc ca adjudecatar al licitatiei, primul ministru avea sa iasa imediat si sa zica despre castigator ca nu detine suma de bani ofertata, lucru care mie personal mi s-a parut de-a dreptul grotesc, o greseala de neiertat din partea unuia ce trebuia sa fie arbitru, pana si la proces inculpatilor li se acorda prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie, lucru pe care, domnul Ponta ca si fost procuror ar fi trebuit sa stie, dar se pare ca ura fata de PLD si de “anexatii” acestuia a fost mai puternica si l-a determinat sa scoata porumbelul din gura.

In mod normal, un om cu scaun la cap, cu riscul de a pierde perioada oferita de FMI pentru privatizarea Oltchim, nu ar fi folosit caietul de sarcini creat de catre concurentul si “dusmanul” sau. Insa USL-ul a crezut ca daca il foloseste ca atare, prin esuare privatizarii datorita caietului de sarcini, va demonstra cat de slabi sunt cei de la PDL, castigand astfel o portie din electorat. De asemeni si PLD-ul, reprezentat in unanimitate prin persoana lui Traian Basescu, a jucat pionul “honorius causa” Dan Diaconescu, sperand ca daca-l arunca in “batalie” pe acest renumit populist(din nou olae), ce va “lupta” pentru popor, pentru deminitatea acestuia si ca Oltchimul sa ramana “pamant romanesc”(citat din Dan Diaconescu) va atrage, idiferent de sortii izbanzii, o buna bucata din electorat, intrucat s-a crezut ca cine e impotriva sistemului castiga simpatie, ei bine nici asta nu s-a intamplat deoarece poporul a observat circul facut si pe langa asta, nici el nu stie CE si  IN CINE sa mai creada. Dar totusi, PDL-ul a iesit din aceasta batalie cu un punct in plus, deoarece datorita starii generale de agitatie creata de privatizarea Oltchim, acesta a avut timp sa se repozitioneze in tihna, construindu-si cu calm viitoarea coalite si strategie de lupta, fara a mai fi in vizorul mass-media.

De asemeni as putea sa-i dau un punct si USL-ului, prin initiativa primului ministru Ponta, in care a anuntat ca guvernul va salva Oltchimul, transformand datoriile acestuia catre stat in actiuni, dar inca nu o fac, astept sa vad cum va decurge acest lucru mai departe, cum se concretizeaza si mai ales cum se finalizeaza, sincer, de pe acum pot sa va zic ca nu ma astept la nimic bun si poate am sa explic dece, intr-unul din viitoarele articole.

In final si la urma, orice eveniment politico-economic din aceasta tara se finalizeaza in renumitul “vom mai vedea”, de unde din pacate tot omul de rand iesa pierzator si tot el plateste daunele provocate de acest razboi politic.

Totusi o intrebare ma framanta in acest moment… Ce ar fi fost daca Dan Diaconescu ar fi onorat caietul de sarcini si ar fi devenit proprietar cu drepturi depline ale Oltchimului? Voi ce credeti? 🙂

Daca ti-a placut, distribuie acest articol