Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Brexit, Anglia iese din UE. Motivele reale care au creat Brexitul.

Brexit, Anglia iese din UE. Motivele reale care au creat Brexitul.

24.06.2016

Brexit, Anglia iese din UE. UKIP si-a dorit, englezii au votat parasirea Uniunii Europene. De acum incolo urmeaza inceputul sfarsitului pe care acest Brexit il va crea, cu siguranta, la nivel economic, social, politic cat si de stabilitate a entitatii UE. Dar, pana sa analizam si sa vedem impactul creat de acest tsunami, cred ca ar fi bine sa incercam sa descoperim si sa intelegem motivele reale care au stat la baza acestui Brexit.

Personal, nu sunt un mare analist certificat in acest sens, dar ca orice om am dreptul la o opinie pe care incerc sa mi-o construiesc pe argumente, fapte, situatii si nu simple pareri.

Urmaresc fenomenul Brexit de ceva vreme si am ajuns la concluzia ca nu este decat o mascarada odioasa care deserveste intereselor celor putini in defavoarea celor multi. Iar ca sa ma explic si mai bine va invit sa facem o foarte scurta calatorie in timp.

La formarea Uniunii Europene toata lumea a fost fericita, bucuroasa si dorea sa adere. Legile s-au schimbat, fluxul banilor, dar mai ales a oamenilor, a circulat mult mai bine, toata lumea cheltuia care-ncotro si mai toata lumea isi gasea de lucru prin Europa. Dar la un moment dat a venit criza economica din 2008 si majoritatea tarilor din UE s-au gasit intr-un impas foarte mare. S-au impus reglementari si reguli noi, toata lumea s-a imprumutat, iar Germania a imprumutat pe mai toata lumea. Doar ca acest fenomen, care a durat cativa ani buni, in loc sa fie inteles ca atare, a fost privit de catre mase ca o slabiciunie a Uniunii Europene, iar increderea populatiei in aceasta uniune a scazut brusc. Prin urmare, dupa extazul de la inceput a urmat agonia.

Din aceasta situatie au luat nastere partidele extremiste, care inainte nu erau deloc agreate, iar recent au fost privite, de catre multi, ca pe niste salvatori. Astfel, partidele extremiste, fie de stanga sau de dreapta, s-au inarmat cu foarte mult populism si conservatorism, strigand sus si tare ca toata situatia economica de rahat din UE se datoreaza tocmai acesteia si ca tara lor trebuie sa o paraseasca urgent. Apoi au venit cu argumentul suprem si anume faptul ca libera trecere, asigurata tarilor membre UE, pune in pericol locurile de munca a conationalilor. Iar asta a pus capac, fireste in viziunea maselor.

Si astfel am descoperit unul dintre motivele reale ale Brexitului. UKIP isi doreste foarte mult majoritatea in conducerea Angliei, iar Brexitul ii poate asigura acest lucru. Deci, primul motiv este de natura politica.

Insa, este aproape imposibil ca un partid tanar sa urce atat de mult pe scena politica fara o sustinere financiara puternica. Asa ca cine sunt finantatorii partidului UKIP?!
Tot cautand motive am descoperit o stire pe Mediafax (sursa aici) care spune ca “Marea Britanie are unul dintre cele mai corupte sisteme economice si financiare din lume”. Stire preluata la randul ei din ziarul italian “LaReppublica”. Din aceasta stire reiese faptul ca anual, pe teritorul Angliei, sunt tranzactionari de spalare de bani in valoare de aproape 75 miliarde de euro. De asemenea, in anul 2015, Agentia nationala britanica pentru combaterea infractionalitatii(NCA) a publicat un raport care concluziona ca “In fiecare an, oricare 100 de miliarde de dolari proveniti din activitati ilegale in mod sigur vor ajunge in circuitul legal prin banci din Marea Britanie”. In urma raportului, premierul David Cameron a spus “Marea Britanie nu trebuie sa devina un paradis fiscal pentru banii murdari din intrega lume”.

Toate acestea puse in contextul in care UE cere transparenta la nivel bancar cat si la nivelul sistemului economic si financiar al tarilor membre, creaza cel de al doilea motiv important care a stat la baza
Brexitului. Banii murdari si oamenii cu interese in acest sens. De aici cred ca reiese si cine ar putea fi adevaratii finantatori ai partidului UKIP.

Bineinteles ca cele relatate mai sus nu s-ar fi putut intampla daca sistemul legitim care conduce Anglia nu ar fi inchis un ochi. Si de ce l-ar fi inchis? Simplu, pentru ca intr-o oare care masura si ei isi doreau ca Anglia sa iasa din UE. Sa nu uitam ca UE facea presiuni mari in ce priveste adoptarea monedei euro. Iar atunci cand ai o moneda puternica, in cazul de fata lira sterlina, parca nu ai vrea sa adopti o alta mai slaba. Iar de aici cred ca putem obtine si cel de al treilea motiv care a dus la crearea fenomenului numit Brexit.

Putem trage concluzia ca partidele extremiste sunt corupte, manipuleaza si corup la randul lor, sunt axate pe dezbinari si false iluzii. Intr-un final nu sunt decat niste unelte, pe termen scurt, care deservesc oamenii dintr-o zona gri. Pe de alta parte, o tara care ani la randul a colonizat, este greu sa o mentii intr-o uniune in care trebuie sa joace dupa aceleasi reguli ca toti ceilalti membri.

Bineinteles, ca la nivel de Uniune Europeana, Brexitul poate fi vazut ca o noua criza economica. Doar ca de data asta una europeana, care ne va afecta cu siguranta.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol