Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Ce s-a intamplat cu adevarat la Revolutia din 1989

Ce s-a intamplat cu adevarat la Revolutia din 1989

21.12.2012

Aveam doar 7 ani cand a avut loc revolutia din Decembrie 1989. Nu stiam absolut nimic de politica, de partid, decat ca Ceausescu era un tiran si ca asuprea poporul. Iar cand a izbucnit a fost pentru mine ca un foc ce mistuie tot. Eram uluit, impresionat, bucuros ca un copil ca in sfarsit scapam de raul cel mare care imi asuprea parintii, rudele si prietenii. Ma uitam la ai mei si ii vedeam intre teama si bucurie, cu lacrimi in ochi parca nici nu indrazneau sa miste sau sa respire.

Dar a trecut, cu multe emotii si spaima. Atunci era sa-mi pierd bunica, un glont ii trecuse fix pe langa cap si s-a oprit in peretele unui bloc. Pentru prima si ultima data, sper, am auzit focuri de arma.

De atunci au trecut 23 de ani, timp in care inca nu s-a aflat adevarul despre revolutie si nu s-a gasit raspunsul la intrebarea scandata de revolutionari “Cine a tras in noi, 21,22”.

S-au facut multe emisiuni si documentare despre revolutia din Decembrie 1989, au fost fel si fel de supozitii si au circulat diverse zvonuri. Acum, in anul 2012, vazand prezentul si cunoscand trecutul, imi pot permite sa-mi fac o idee despre ce s-a intamplat cu adevarat la revolutie.

Ce urmeaza sa va prezint este o parere personala, o presupunere ce poate fi confundata cu realitatea destul de usor. De aceea am rugamintea sa nu va bazati pe ceea ce va zic si sa nu credeti decat ce considerati voi ca e adevarat. Intrucat asta ne-a fost lasat ca mostenire in urma revolutiei, fiecare crede ce doreste despre ea.

Prin urmare, consider ca adevaratele motive ale revolutiei din ’89 au fost urmatoarele.

In ultima parte a anilor ’80, Nicolae Ceausescu si-a indreptat toata prietenia si atentia sa asupra tarilor africane, in speta asupra celor din Africa de Sud. Acest lucru a facut ca Romania sa devina cel mai mare producator si exportator de mitraliere Kalashnikov, dar si de grau. Ceea ce supara foarte mult tari precum Rusia, dar si America. Insa speria putin si statele europene, deoarece tara noastra era pe punctul sa redevina un mare granar europen, precum a mai fost in perioada interbelica.

Mai mult decat atat, in urma acestei bune prietenii cu tarile din Africa de Sud, Romania urma sa primeasca de la acestea, cu acte, un munte foarte bogat in diamante si aur. Pe langa asta, Ceausescu era in plin proces de recuperare a tezarului de la rusi. Prin urmare, aceste lucruri faceau ca moneda romaneasca sa devina a treia valuta forte din lume cu greutate in resurse naturale. Situatie deloc dorita de tarile dezvoltate si mai ales democratice, avand in vedere pozitia geostrategica ce o are aceasta tara. Era imposibil de acceptat pentru ei ca o tara comunista sa devina o piesa atat de importanta in jocul politic si economic mondial.

Pe langa toate acestea, cireasa de pe tort era ca in anul 1990 Romania urma sa achite definitiv toate datoriile externe care le avea. Privind din acest punct de vedere, nu mai eram deloc profitabili pentru FMI si Banca Mondiala.

Astfel, marile puteri ale lumii impreuna cu “cateii” lui Ceausescu, s-au intalnit si au stabilit de comun acord sa faca o revolutie. Poporul urma sa o primeasca cu bratele deschise, deoarece era satul de foamete si frig, iar ei, “cateii”, urmau sa devina mai marii revolutionari, cei care au fost si sunt la conducerea acestei tari.

Bineinteles ca aceasta teorie am construit-o pe presupuneri, zvonurilor si informatii culese, dar sunt si lucruri care bat la ochi.

Daca aceasta revolutie ar fi fost strict dorinta si vointa poporului, de unde au aparut acele masini care au adus lazi cu armament in curtea fabricilor si uzinelor? Inarmand o parte din angajati si transformandu-i astfel in partizani, revolutionari cu rol de ii apara pe oameni de teroristi. Care teroristi? Aceiasi de care a vorbit si Ceausescu?

Mi se pare ca toata faza asta a fost o scena de teatru regizata perfect. Am tras unii in altii si ne-am omorat reciproc, ca in final sa devenim saraci si datori vanduti. Da, pentru ca revolutia asta s-a facut cu bani din afara si pentru ca sa dam banii inapoi a trebuit sa ne privatizam toata infrastructura noastra economica pe fix un leu!

Va mai aduceti aminte cand se privatizau fabricile cu 1 leu?

Si dupa ce am ramas fara productie a trebuit sa importam, normal doar din anumite locuri, de la anumite firme si la anumite preturi. Datoria era foarte mare.

In prezent datoria pentru plata revolutiei din 1989 s-a apropiat de sfarsit. De unde stiu? E simplu, compania americana de drumuri si asfaltat sosele imaginare, Bechtel, a plecat din tara.

Da, catre americani datoria unei revolutii sau a unui razboi sa plateste cumparand produse si servicii de la anumite firme pe care ii recomanda ambasadorul Americii sau un anume nene. Daca veti citi putin despre Bechtel, veti vedea ca aceasta companie a “contribuit” la renovarea infrastructurii multor tari proaspat iesite de sub tiranie si democratizate. Insa despre lucrul asta va voi povesti intr-un articol viitor.

Cam aceasta este parerea mea despre ce s-a intampla cu adevarat la revolutia din Decembrie 1989. Poate ma insel, poate ca nu. Ma puteti judeca, critica, insa aceasta parere nu va reusi sa mi-o schimbe decat acea persoana care vine cu probe.

Si cum pana acum nu a venit nimeni si nu a demonstrat nimeni nimic, pot spune despre revolutia din 89 ca a fost o lovitura de stat pentru a ne schimba stapanul cu mai multi stapani. Singurul avantaj care-l avem este mirajul libertatii, a dreptului de a ne cumpara un hamburger de la McDonald’s si a faptului ca pot scrie acum pe blog cam tot ce-mi trece prin cap.

Dar pana la urma ajung la vorba unui cunoscut de al meu “A fost buna revolutia, dar parca tot mai buna era o rascoala!”

Daca ti-a placut, distribuie acest articol

Ce spun cititorii