Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Cine este Mos Nicolae

Cine este Mos Nicolae

06.12.2012

Istoria lui Mos Nicolae incepe intai cu cea a Sfantului Nicolae. Nascut in cel de al treilea secol dupa Hristos, in satul grecesc Patara care actualmente apartine Turciei, Nicoale (Nicholas) a fost crescut de parinti in spiritul crestinesc, cu dragoste fata de Iisus si de semeni.

Provenind dintr-o familie instarita, dupa moartea parintilor, cand inca era foarte tanar, Nicolae vinde toate bunurile mostenite si incepe misiunea vietii sale, de a ii ajuta pe cei in nevoi si de a isi dedica intreaga viata dragostei fata de Dumnezeu si a ii servi legea. Astfel, actiunile sale si modul lui de viata, fac din tanarul Nicolae sa devina Bishop al orasului Myra, port la Marea Mediteraneana.

In timpul Imparatului Dicoletian, cel care ii maltrata si pedepsea la chinuri groaznice pe cei ce erau crestini, Bishop Nicoale este capturat, exilat si bagat in inchisoare. Dupa eliberare, Nicolae se inscrie in Consiliul Nicaea, primul consiliu ecumenic, in anul 325 dupa Hristos.

Pe 6 decembrie in anul 343, Nicolae intra in nefiinta si este ingropat in orasul Myra, in catedrala unde era bishop. Cativa ani mai tarziu, pe mormantul sau apare un lichid, asemanator apei, despre care se spune ca are puteri vindecatoare, lichid care se pare ca exista inca si in zilele noastre. Acest fenomen straniu, il ridica pe bishopul Nicolae la rangul de Sfant, iar ziua comemorarii lui devine, pe tot globul, data de 6 decembrie.

Recunoscut ca iubitor de copii, aparatorul celor in nevoi si cel care se ruga pentru marinarii plecati pe mare, dupa moartea sa, au aparut o multime de povesti si legende despre Sfantul Nicolae. Insa cea care il consacra pe acesta ca Mos Nicolae este urmatoarea.

Se spune ca odata era un om sarac ce avea trei fete. In acele timpuri pentru ca o fata sa-si gaseasca un sot demn si bun, trebuia ca tatal ei sa ii poata oferi o zestre buna, de valoare, in caz contrar, exista pericolul ca fata sa fie sortita sclaviei.

Intr-o seara de iarna, intr-un mod misterios, trei saculeti cu monede de aur au aparut in casa acestui om sarac, astfel el reusind sa ofere zestrea necesara fetelor. Se zice ca acesti saculeti au fost aruncati in casa printr-o fereastra deschisa si au aterizat fix in pantofii ce erau lasati in fata focului ca sa se usuce.

Astfel apare legenda lui Mos Nicolae si a obiceiului sau de a lasa cadouri in incaltarile copiilor.

Sa aveti sarbatori fericite si La Multi Ani tuturor ce poarte nume derivate din Nicolae! 🙂

Daca ti-a placut, distribuie acest articol