02.07.2013
Astazi s-a nimerit sa am o discutie cu un amic, pe Facebook, despre telefoanele cu sistem Android cum sa le prelungesti durata de viata, cum sa le tii mereu in siguranta si functionale.
De ceva vreme, mai precis 2 ani, am un smartphone, LG Optimus Black, single core, nu prea performant, dar care a reusit sa faca fata cu succes aproape tuturor cerintelor mele. Iar din punctul meu de vedere, un astfel de smartphone are o durata de viata de cel mult 2 ani, dupa care incep sa apara diverse probleme la partea de hardware.
Dar, ca sa incerc sa evit anumite neplaceri, am dezvoltat si testat o reteta personala ca telefonul meu sa reziste mai mult in timp. Drept pentru care am sa o spun punctat pentru a fi mai usor de inteles.
1. Aveti grija de display, el se duce primul.
Intrucat ecranul este senzitiv, touchscreen, si functioneaza pe baza transferului de caldura, in timp celulele din el se vor consuma. Veti vedea dupa o perioada ca nu mai raspunde asa repede la atingeri si va trebui sa insistati pe anumite portiuni ale ecranului. Asa ca folositi o carcasa de timp “bumper”, care sa proteje ecranul in timpul caderii sau atunci cand este pus pe masa cu fata in jos. Foarte indicat ar fi sa folositi o folie de protectie, aceasta il va proteja impotriva grasimilor si transpiratiei mainilor, dar si a altor factori externi precum apa si zgaraieturile provocate de particulele de praf.
2. Obisnuti sa nu tineti telefonul conectat mereu la priza.
Stiu ca in cazul telefoanelor smartphone bateria se consuma repede, insa daca veti tine telefonul mai mereu in priza viata bateriei se va scurta, plus ca exista riscul ca aceasta sa se supraincalzeasca afectand astfel componentele din telefon.
Prin urmare, deconectati telefonul dupa ce se alimenteazasi conectati-l la sursa de alimentare doar cand bateria ajunge undeva la 10-15 procente.
Mai puteti prelungi viata bateriei chiar din setarile telefonului. Duceti luminozitatea ecranului undeva la 60-70%, chiar daca va plac culorile vii, dar folosite intens o sa va supere la ochi si, tot din setari, incercati sa nu lasati procesorul telefonului si anumite procese sa functieneze tot timpul in background, decat in cazuri importante.
In ce priveste utilizarea castilor cu sau fara fir, limitati folosirea lor doar atunci cand este nevoie, de exemplu in trafic cand conduceti.
3. Updaturile sunt importante, dar aveti grija la ce faceti update si cand il faceti.
Personal eu am toate aplicatiile pe update manual, adica sunt anuntat cand apar updateuri noi, dar instalarea se face de mine, nu automat. Am ales aceasta metoda intrucat sunt situatii, destul de numeroase, cand anumite updateuri fie nu functioneaza corespunzator, fie inca nu sunt finisate pentru modelul meu de smartphone. Deobicei, las sa treaca 2-3 saptaman de la apartia updateului si pe urma il fac, evident dupa ce citesc parerile celorlalti utilizatori, stiti ca pe GooglePlay poti vedea asta pe paginia aplicatiei respective.
Aceeasi regula o aplic chiar si in cazul updateurilor noi pentru sistemul de operare, adica Android. Intai citesc, ma documentez putin despre cum se comporta noua versiune pe modelul meu de telefon si pe urma fac updateul. In aceasta situatie este vital sa va faceti si backup la telefon, macar la contacte si mesaje.
4. Protectia sistemului este iarasi vitala, iar aici ma refer la antivirus si firewall.
Pentru asta eu folosesc “Avast” care-l consider extrem de bun, il folosesc si pe calculator si laptop fara nici o problema.
5. Curatati periodic cache-ul telefonului.
Lucrul asta va ajuta sa aveti mai mult spatiu la dispozitie, iar Androidul sa functioneze mai fluid. In acest caz folosesc aplicatia “App Cache Cleaner”. Este excelenta si face fix ce trebuie.
7. Antetie la ce aplicatii instalati!
Verificati inainte “plublisherul”, adica cel care a produs aplicatia, vedeti ce istoric are pe GooglePlay si ce raiting. Abia pe urma instalati. Nu de alta dar riscati sa ajungeti cobaiul multora sau mai rau, sa va treziti ca va lispesc date importante din telefon.
Si pentru ca veni vorba de siguranta, va sfatuiesc sa tineti “GPS-ul” si “Bluetooth-ul” activate doar atunci cand si daca e cazul!
Cam asta e reteta care o folosesc de mai bine de un an si sunt multumit de ea. Sper sa va fie si voua de folos!