27.11.2012
WordPress este cea mai buna platforma de blogging, insa ca orice alta parforma, vine standard, fara functii multiple, iar pentru a completa anumite lipsuri au fost create plugin-urile.
Cand vine vorba de plugin-uri este bine sa le folosim pe cele native sau sa le cream din cod, astfel nu va fi nevoie de modificari in cazul unui update la platforma de WordPress sau diverse conflicte in ce priveste compatibilitatea.
Astfel, daca doriti sa inserati la voi pe blog plugin-ul de comentarii Facebook, il recomand pe cel nativ ce poate fi introdus urmand pasii de mai jos.
Intai de toate, trebuie sa aveti un cont personal pe Facebook, cont ca developer pe Facebook pentru obtinerea de “appID” si acces FTIP la server-ul unde este gazduit blogul.
Contul personal de Facebook il puteti crea aici:
Obtinerea de “appID” se face prin crearea unei aplicatii, accesand urmatorul link:
https://developers.facebook.com/apps/?action=create
Odata accesat link vi se va cere denumirea aplicatiei, sa zicem “Comentarii”, al doilea camp nu este obligatoriu sa il completati, apoi apasati butonul “Continue”.
Dupa acest pas veti fi dus catre o pagina unde va trebui sa regasiti urmatoarea informatie afisata in imaginea de mai jos.
Acum ca avem cont de developer si am obtinut si codul ce ne interesa, putem accesa urmatorul link
http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/
Aici in casuta din dreapta, evidentiata in imaginea de mai jos, la “URL to comment on” introduceti adresa blogului vostru, pe urma cate comentarii sa afiseze “Number of posts” si ce latime, in pixeli, sa aiba “Width”, pe urma actionati butonul “Get Code”.
Ca precizare, campurile completate anterior le vom modifica la introducerea codului in sursa temei noastre de WordPress. Dupa ce am actionat butonul “Get Code”, din fereastra afisata, nu vom copia decat codul scris in primul camp si care il vom pune intr-un fisier text document din calculatorul nostru.
Dupa ce am facut si acest pas, va trebui sa accesati FTP-ul unde aveti gazduit blogul, iar din tema curenta, cea pe care o folositi, sa downloadati pe Desktop fisierele “header.php” si “single.php”. Aceste fisiere deobicei le regasiti in “public_html/wp-content/themes/numele-temei-folosite/”.
Deschideti intai fisierul “header.php”, puteti folosi orice program gen Notepad, iar imediat dupa tag-ul html <body>, apasati “Enter” si introduceti codul copiat anterior. Dupa care “Salvati” si inchideti acest fisier.
Pe urma, copiati codul de mai jos, deshideti fisierul “single.php” si in locul unde doriti sa apara plugin-ul de comentarii Facebook, dati paste.
<div class=”comentarii-facebook”>
<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
document.write(“<div id=’fb-root’></div><fb:comments href='”+ document.location.href +”‘ num_posts=’5′ width=’575′></fb:comments>”);
</script>
<script src=’http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1’></script>
</div>
Unde “num_posts=’5′” inseamna cate comentarii vor fi afisate iar “width=’575′” este dimensiunea in pixeli al pluginului de comentarii.
Atentie, in functie de cum este structurata tema voastra, va sfatuiesc ca acest cod sa-i dati paste inainte de tag-ul:
<?php comments_template( ”, true ); ?>
Un alt sfat este sa pastrati in continuare si posibilitatea de comentarii standard cu WordPress, asta intrucat sunt momente cand Facebook nu functioneaza corect si riscati sa luati cititorilor vostri orice posibilitate de a comenta.