Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

De ce poporul roman este sarac!

De ce poporul roman este sarac!

10.06.2013

Romania este o tara bogata si cu o buna amplasare geo-strategica. Din pacate insa are un popor sarac atat financiar cat si din multe alte puncte de vedere. Curios din fire mi-am permis si am analizat pe scurt anii de glorie ai democratiei, incercand sa aflu motivele pentru care inca nu avem o societate si o economie stabila.

1. Infrastructura
O societate eficienta are o infrastructura buna. In primul este de retinut faptul ca intr-o tara civilizata si evoluata, masina personala ar trebui folosita cat mai putin. Astfel, transportul in comun, in oras si intre orase, trebuie pus la punct. De aici castigul vor reveni ambelor parti, atat poporului cat si statului.

In primul rand calea ferata si apoi sistemul de drumuri. Cu cat dureaza mai mult sa ajungi dintr-un oras in altul, cu atat acest lucru trage in jos economia propriului buzunar si mai departe a tarii. Fara cai de transport bune si rapide atat oamenii de afacerii, angajatii, dar si marfurile, ajung mai greu la destinatie si atrag noi costuri precum cazare, depozitare sau translocare.

Din cauza lipsei de autostrazi, marile firme vor deschide linii de productii si afaceri in zone unde pot avea acces rapid sau de unde isi pot transporta marfa, catre exterior, mai repede.

Tot din acest motiv sufera si turismul. Strainii care intra in tara pe la Otopeni, sa zicem, cu ce ajung ei in zone precum Bucovina? Sau cum pot ei vizita cu masina, cu trenul, o zona mai mare a tarii intr-un timp precis?!

2. Privatizarea sistemelor de stat
Am dat denumirea de sisteme pentru ca erau niste sisteme producatoare de bani. Aici fac referire la fabrici, intreprinderi, uzine si alte interese strategice pentru stat, dar care au fost privatizate intr-un mod total defectuos. Niciodata nu vinzi ceva ce iti produce bani si niciodata nu renunti, in totalitate, la un punct strategic pentru economia unei tari. Da, stiu, ne-au vandut ai nostri!

3. Birocratia, taxele si impozitele
Birocratia este, pentru mine, unul din inamicii cei mai mariĀ  ai timpului personal. Daca pentru niste nenorocite de acte imi pierd o zi intreaga, pai pentru acel timp pierdut mie cine imi deconteaza banii? Probabil de asta romanii nu sunt platiti la ora ci la luna. Insa chiar si asa, sunt oameni ce pierd bani din cauza birocratiei pentru ca trebuie sa faca acte si sa alerge dupa ele in loc sa produca bani.

Nivelul taxelor si impozitelor este nejustificat. Ar trebuie sa existe un sistem diferential impartit pe grupe de salarii/locatii/produse/servicii.

4. Diferentele salariale foarte mari
Aici fac referire la salariile celor ce lucreaza la stat. Este inadmisibil ca directorii din sistemul bugetar sa aibe salarii de mii de euro, iar restul angajatilor, din acelasi sistem, salarii de 200 – 300 euro. Diferenta este colosala si nejustificata. Raul cel mai mare, in acest caz, este ca se da putere mare de cumparare unui numar mic de oameni in defavoarea celor multi. Daca salariile ar fi apropiate ca valoare, puterea de cumparare ar fi distribuita la un numar mai mare de persoane si astfel si economia ar putea creste.

5. Educatia sociala
Respectul reciproc este unul lucru foarte important intr-o societate, mai ales atunci cand vine vorba despre timpul unui om. Spuneam mai devreme de birocratie, se pare ca nu doar in ce privesc sistemele de stat timpul unei persoane nu este respectat, dar si in cel privat. Prin urmare este strigator la cer sa fii programat, la doctor, la ora 14, sa intrii in cabinet la ora 15 si sa iesi la 15:30. Pai daca mai adaug si drumul pana la cabinet, deja pierzi jumatate de zi de munca. Timp pentru care, daca patronul vrea, nu te plateste. Astfel, consultatia te costa 100 lei, acel timp pierdut vreo 50 lei si asa iesi in pierde cu 150 lei doar intr-o singura zi. Iar daca te duci de 4-5 ori intr-o luna la doctor, probabil ar fi bine sa-ti iei concediu medical ca sa nu pierzi toti banii.

Pe langa asta, mai este si modul in care poporul raspunde fata de anumite decizii luate de guvernul sau. Daca poporul accepta, tace si inghite orice taxa, orice impozit si, mai ales orice nedreptate, fara ca sa raspunda in vreun fel, atunci inseamna ca acel popor este destinat falimentului. Si daca poporul este sarac si tacut, atunci tara lui va fi una saraca si fara nici un viitor!

Consider ca toate cele enumerate de mine mai sus, au dus la actuala stare bolnavicioasa a economiei acestei tari si continua sa o agraveze. Probabil mai sunt si alte motive, insa astea le consider ar fi cele mai importante. Iar vina pentru actuala situatie este a noastra, a tuturora si se pare ca platim pentru ea, doar ca unii castiga.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol