Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Democratie sau Comunism?

Democratie sau Comunism?

11.10.2012

Care sistem este mai bun? Democratia sau Comunismul?

Multi dintre voi vor zice Democratia, intrucat ai libertatea cuvantului, posibilitatea de a alege si de a face tot ceea ce vrei si iti sunt respectate drepturile tale ca si om. Altii, mai trecuti prin viata si prin ambele sisteme, probabil vor zice Comunismul, intrucat legea era lege, toata lumea avea de munca si toata lumea isi permitea sa-si tina copii la scoala.

Aceeasi intrebare si-au pus-o si studentii de la o facultate de Stiinte Politice din Finlanda, facand o scurta polemica cu profesorul lor, acestia au spus ca sistemul comunist ar fi mai bun, intrucat toata lumea lucreaza pentru acelasi lucru, deci logic ar trebui sa aibe o evolutie mai rapida si solida acel lucru. Bazanadu-se pe acest principiu, profesorul lor le-a propus un test si anume, la viitorul examen va face o medie a notelor obtinute de ei si daca media este o nota de trecere toti vor lua examenul, in caz contrar toti il vor pica.

Elevii au acceptat provocarea profesorului, iar in ziua examenului toti l-au picat. Astfel, profesorul le-a demonstrat ca un sistem democratic, bazat pe individualism si competitie, este cu mult mai bun decat unul inchis,constrans si bazat pe munca unitara. Motivatia fiind una foarte simpla, oamenii sunt diferiti, au conceptii diferite si capacitati diferite, astfel nu toti vor da acelasi randament si nu toti vor munci la fel de mult pentru atingerea unui scop comun.

Bineinteles, ambele sisteme au defecte, insa conteaza mereu ca din doua rele sa-l alegi pe cel mai putin rau si mai mult decat atat, sa incerci ca, ceea ce ai ales, sa fie imbunatatit de la o zi la alta.

 

 

Daca ti-a placut, distribuie acest articol