Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Despre ascultarea telefoanelor si interceptarea mesajelor pe internet

Despre ascultarea telefoanelor si interceptarea mesajelor pe internet

19.07.2013

Probabil ca foarte multi dintre voi ati auzit de fenomenul “ascultarea telefonului” si “interceptarea mesajelor de pe internet”. Iar acum, de cand a explodat scandalul lui Edward Snowden – consultant NSA, cu atat mai mult.

De multi ani, tot am citit si urmarit diverse articole/documentare/reportaje pe aceasta tema si am ajuns la cateva idei.

1. Monitorizarea si ascultarea telefonului
Trebuie sa stim ca nu toate telefonoale sunt ascultate, dar toate sunt monitorizate. Diferenta este ca ascultare unui telefon implica o persoana care sta si asculta ce vorbesti tu cu altu. Un astfel de procedeu daca ar fi aplicat pentru toti proprietarii de telefon ar fi costisitor si chiar imposibil. Astfel a aparut ideea de monitorizare.

Orice telefon din absolut orice retea este monitorizat de un program(software) si niste aparate. El analizeaza traficul, cand si cu cine ai vorbit, ora si durata aplelului, fara ca sa inregistreze vocal nimic, dar poate analiza cuvintele rostite. Adica e un agent electronic care “trage cu urechea”. Inregistrarea vocala se declanseaza automat la anumite cuvinte cheie, probabil de genul “droguri”, “bomba”, etc, dar si la anumite amprente vocale. Pe acelasi principiu sunt analizate si monitorizate si SMS-urile si MMS-urile.

Ascultarea convorbirilor telefonice de catre personal uman se face in mod selectiv. Adica exista o baza de date cu numere de telefon considerate “importante”, iar discutiile dintre acestea sunt ascultate intr-un mod aleatoriu, cand si cand. Bineinteles ca sunt si numere “fierbinti” care sunt ascultate in permanenta.

2. Monitorizarea si interceptarea mesajelor de pe internet
Nu am sa va fac o prelegere despre ce este si inseamna internet. Insa trebuie sa stim ca Internetul a fost realizat prima data in scopuri militare, iar apoi “oferit gratuit” publicului larg.

Avantajul cel mai mare a internetului este ca ai toata lumea si toate discutiile intr-un singur lor, adica pe internet. 🙂 Practic cu o mana vi s-a dat minunea internetului si cu cealalta vi s-a luat dreptul la intimitate in lumea virtuala. Traiati cumva cu impresia ca nu exista o plata pentru aceasta chestie?

Practic orice discutie, orice mesaj, poza, film, actiune ce o faci/inteprinzi pe Internet are o dimensiune in “biti” si are un cod. Astfel, orice robotel de pe internet poate analiza ce faci tu in aceasta minunata lume virtuala. Iar asta nu e de ieri de azi, ci de la infiintarea Internetului. Acesti roboti analizeaza/parseaza fiecare pagina de pe internet, fiecare profil de Twitter, Facebook, fiecare cautare a ta pe Google/Bing/Yahoo si chiar fiecare articol de pe blog. Ei cauta anumite cuvinte cheie, iar apoi, toate datele obtinute, le intercaleaza pentru a depista sursa unui posibil pericol sau a unei amenintari. Sau pur si simplu pentru a mai afla ce face lumea, ce-i place sa cumpere, vada, etc. Si da, unii dintre acesti roboti au “dreptul” sa va citeasca si mailurile.

3. De ce se intampla toate aceste lucruri
Pai daca va imaginati ca toate aceste lucruri se intampla pentru a ii prinde pe teroristi sau criminali, probabil ca aveti dreptate, intr-o masura de sub 1%. Toate aceste ascultari si monitorizari se intampla DOAR pentru a tine populatia planetei sub control, pentru a ii lua pulsu. Este o forma de control si aparare pentru mai marii planetei. Iar in unele cazuri pentru spionaj si contr-spionaj de orice natura.

In concluzie dreptul la intimitate va poate fi violat in absolut orice secunda, fara nici un fel de avertisment. Stiu ca sunt unii dintre voi ca “frate, sa ma asculte ca nu am nimic de ascuns”, dar putin respect fata de tine ai? In sensul ca lasi chiar orice terchea-berchea sa-si bage nasul in treburile tale?

Eu zic sa avem putin respect de sine si sa nu acceptam toate aceste gunoaie care ni se tot servesc ca nu cumva sa degenereze in lucruri mai grave decat sunt.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol