Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Gabriel Biris si impozitul pe saracie

Gabriel Biris si impozitul pe saracie

06.01.2016

Gabriel Biris, secretar de stat si fost/actual proprietar/reprezentant al unor firme offshore de prin Cipru, si-a dat perioada asta examenul de maturitate economica. Un examen pe care, intr-o tara sanatoasa la cap, l-ar fi picat si ar fi plecat. Dar, cum in Romania si Narnia orice e posibil, ei bine si domnul acesta poate scoate legi care sa ii impoziteze pe saraci.

Ca sa vezi minune, Gabriel a descoperit ca in Romania vreo 3 milioane de oameni traiesc fara venituri.  Bine, ma scuzati, a zis, citez: “C-or fi 2,5, c-or fi 3 milioane, pe-acolo suntem”. Si prin urmare, conform logicii domniei sale, a ajuns la concluzia ca datorita acestor oameni sistemul de sanatate este subrezit. Pentru ca oamenii astia, saracii astia, nu platesc impozite la stat, DAR mai ales asigurarea de sanatate. Prin urmare, a decis ca persoanele fara venituri declarate sa plateasca, obligatoriu, 57,75 lei/luna pentru contributiile de sanatate. Adica 5,5% dintr-un salariu minim brut, salariu pe care acestia nu-l au.

Pai draga domnule Biris, daca Gica nu plateste contributiile de sanatate pentru ca se duce la privat sau la vraci sau la popa, cum poti spune tu ca sistemul de sanatate este subrezit din cauza lu’ Gica?! Adica daca eu nu ma folosesc de un serviciu, cum poti afirma ca acel serviciu este subrezit financiar pentru ca eu nu-l platesc? Is curios cum ai gandit-o pe asta. Nu cumva acel serviciu este subrezit pentru ca cineva il delapideaza constant de ani si ani de zile?! Sau ca altcineva este prost manager al sistemului de sanatate? Sau amandoua?

Dar asta nu e tot. Biris isi motiveaza logica prin urmatorul discurs:

Cum poti sa zici <<am trait fara nici un venit>> timp de sase luni? Ce ai f?cut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?

Sunt absolut siderat, uluit, ce gandire! O astfel de gandire o putem aplica si in alte cazuri. De exemplu in cazurile celor care ocupa fotoliile de consilieri judeteni. Dintr-un salariu de bugetar, cum ma-ta ai masini de peste 80.000 euro si vreo 2-3 case?! Hai sa-i impozitam obligatoriu si pe astia cu 16% impozit pe profit nedeclarat, dar retroactiv. Totusi… sa ne pastram calea aratata de domnul Biris.

Prin urmare, am sa ma cobor sa aspir la logica dansului si ii voi oferi 4 situatii “problema”, reale in societatea romaneasca, si de care nu are cum sa stie de la inaltimea nasului pe care il poarta, dar care ii vor raspunde la nedumerirea sa.

Cazul 1:
Se da un cuplu, format din sot si sotie(ca sa doarma Preafericitul linistit). Ea lucreaza ca si contabila la o firma unde castiga 4.000 lei salariu net. El a lucrat 5 ani in Italia, in constructii, si de 2 ani a revenit in Romania unde nu are loc de munca, prin urmare nu are cum sa fie nici somer. Astfel, acest cuplu traieste decent doar din salariul Ei.

Cazul 2:
El, 45 ani, fost profesor de fizica, si-a pierdut casa din cauza unui credit bancar, ulterior si mintile. Acum locuieste pe strada. Traieste din deszapezitul/maturatul in fata carciumelor cat si din cersit.

Cazul 3:
Ea, 22 ani, nu ii place munca, insa practica prostitutia, in propria locuinta, din pasiune si dorinta de a duce o viata usoara.

Cazul 4:
Cuplu, tot format din barbat si femeie, locuiesc la tara intr-o casa darapanata. Nu au nici un venit. Amandoi lucreaza cu ziua prin sat pe mancare, bautura si rareori ceva bani.

Domnule Biris, cat la suta din alea 2,5 – 3 milioane de romani fara venituri declarate se regasesc in cazurile prezentate mai sus sau similare? Si conform carei legi ii vei impozita? Hai sa o luam pe rand:
– “cazul 1” – ei traiesc dintr-un venit deja impozitat. Ce faci, il mai impozitezi inca o data si pentru El?
– “cazul 2” – el traieste din cersit, cersitul este ilegal in Romania. Ce faci, impozitezi o activitate ilicita?
– “cazul 3” – ea traieste din prostitutie, o activitate ilegala pentru ca nu a vrut BOR-ul. Ce faci, impozitezi activitati ilegale?
– “cazul 4” – ei sunt saraci in adevaratul sens al cuvantului. Ce faci, pui impozit pe saracie?

Prin urmare, cam cata logica iti trebuie sa vii cu o astfel de lege fara forma, fara fond?! Legea asta impoziteaza niste bani deja impozitati, ori negri, ori care nu exista. Ba mai mult, domnul Biris nu stie, inca, daca romanii se vor duce la finante pentru aceste declaratii sau la primarie sau la naiba-n praznic. Pentru ca, citez:

Intrebati si pe aia dinainte, ca nu am putut sa gasim un raspuns in lege. Iar normele de aplicare sa le facem in asa fel incat sa-i trimitem pe oamenii astia pe drumuri, mi se pare ceva de noaptea mintii. Trebuie gasita o solutie care sa fie mult mai simpla decat sa-i pui pe oameni sa declare. Prin primarii, ceva centralizat, nu stiu, trebuie gasita o solutie si o s-o gasim.

Pai am putea angaja turnatori sub acoperire ca pe vremea comunismului. Ce ziceti domnu’ Biris, o idee pertinenta din care oamenii mai castiga si un venit declarat.

Asa ca domnule Biris, cand veti reusi sa dati raspunsuri pentru cazurile de mai sus, abia atunci veti putea aplica in mod corect legea asta.
Pana atunci, legea lu’ matale, din punctul meu de vedere, este la granita dintre “nesimtire”, “nepasare” si un regim dubios-totalitarist care incearca sa acopere gaurile create in bugetele, din ultimii 25 de ani, de catre niste unii care o duc foarte bine.

In rest, poate nu ar strica sa te lasi de meserie si sa-ti dai demisia. 😉

*nota:
La crearea acestui articol am folosit urmatoarele surse:
Gandul
Kmkz
Coperta articolului este preluata de pe Ziua Veche

Daca ti-a placut, distribuie acest articol