Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Impozitarea bacsisului abuziva si chiar ilegala

Impozitarea bacsisului abuziva si chiar ilegala

04.05.2015

Dupa cum stiti, mintile ilustre care conduc aceasta tara s-au gandit(cuvant folosit la modul ironic) sa impoziteze bacsisul. Lucru care, mie personal, mi se pare nu doar ilar si stupid, dar abuziv si ilegal si asta din cateva motive foarte simple.

Am sa incerc sa va explic, cat se poate de logic, cum stau lucrurile.

Statul impoziteaza orice suma de bani provenita dintr-o activitate economica, activitate economica precizata intr-un cod CAEN, cod CAEN care se regaseste in actul constitutiv al unei firme, fie ea SRL, PFA, SA, etc.

Prin urmare, “bacsisul” nu este regasit in nici un cod CAEN. Deci practic, statul impoziteaza niste bani curati, deja impozitati, care sunt daruiti, drept multumire, unui angajat din cadrul unei firme.

Mai precis, statul impoziteaza firma pentru acei bani care sunt primiti de catre angajatul firmei. Tot legal, ar fi trebuit ca la sfarsit de luna, angajatul sa se duca la finante, sa faca o declaratie prin care spune suma de bani primita ca bacsis si sa ii fie impozitata. Cum nici un om intreg la cap nu ar face asta, deoarece nu intra sub incidenta nici unei legi pentru ca bacsisul nu este o activitate economica, atunci statul impoziteaza firma ca sa fie sigur. Deci, un lucru cat se poate de anormal. Si asta deoarece banii nu revin firmei ci angajatului.

Mai mult decat atat, daca printr-un absurd stupid bacsisul s-ar transforma intr-o activitate economica cu un cod caen aferent, atunci oricine isi poate face o firma care practica “bacsisul”. Adica nu ofera nimic ci doar primeste bani pentru care da la schimb facturi si chitante. Un lucru care ar garanta spalarea legala a banilor negri.

Si totusi, merg pe firul logic al celui care a creat aceasta lege absolut uimitoare si intreb “Care este limita maxima care se poate da ca bacsis?”. Pentru ca in cazul in care statul impoziteaza bacsisul si nu am limita, atunci pot lasa bacsis 10 mii de euro care peste noapte se transforma in bani perfect curati. Frumusetea aici este ca pe bon nu scrie cine da bacsisul. Prin urmare statul ii ajuta si pe “sarmanii” care au de “clatit” niste bacnote.

Iar din toata povestea asta putem descoperi cam cat de luminati is cei care conduc tara.

A! Era sa uit, bacsisul este cu TVA inclus sau fara?!

Daca ti-a placut, distribuie acest articol

Ce spun cititorii

Adriana

06.05.2015 la 08:52

Mai au putin si impoziteaza si aerul pe care-l respiram…sau nu stiu,poate e impozitat si ala si noi nu stim!

optimus > Adriana

06.05.2015 la 12:48

Din pacate vor veni vremuri nu tocmai stralucite. Cat despre aer, probabil va fi impozitat si in baza calitatii lui. :))

Gabriela

07.05.2015 la 12:04

Nu vor mari salariile pe litoral, credeti-ma pe cuvant. Astept cu nerabdare data de 1 iunie sa incep munca si sa vedem circul cu bonul fiscal pentru bacsis . Si bacsis ca i-a placut domnului/doamnei cum i-am servit sau cum i-am zambit sau pur si simplu ca sunt eu simpatica asa cand car o ciorba. :-))) Intrebarea mea pentru mai marii culti si “cultivate’ din statul roman, daca voi imi impozitati bacsisul atunci il transformati din venit extra in venit impozitabil corect? Atunci eu la angajare cand semnez contractul de munca mi se specifica acolo + venit suplimentar in valoare de X suma pe luna? Adica mai pe direct, ba nene daca eu ma duc la banca cu salariu de ospatar de 600 lei dar si cu faptul ca fac bacsis poate de 12 mil pe luna (la care platesc impozit da?) mi se da un imprumut pe baza celor 2 venite? Adica a salariului propriu zis dar si a venitului suplimentar? Tind sa cred ca nu. Iar treaba cu spalatul banilor si cu maxima de suma care sa o lasi bacsis mi se pare foarte adevarata. Oricum tot de noi, de cei care le facem banii cu spatele isi bat joc si ne iau practic banii din buzunare. Si e pacat pentru cei mai si cei mai afectati de treaba asta sunt ospatarii si barmanii, care si mai din pacate majoritatea dintre ei sunt tineri, poate si studenti chiar. Traim intr-o tara in care daca furi un ou iei ani grei de puscarie dar daca faci evaziune fiscala de mii sau milioane de euro faci 2 ani si daca scrii o carte sau prestezi o munca in acest timp ai iesit afara (unde bineinteles te poti bucura de averea ta). O sa iasa mare show pe litoral vara asta.” Dabea astept” . O zi buna 🙂

optimus > Gabriela

07.05.2015 la 15:19

Din pacate bacsisul nu apare “cat valoare” la angajare, intrucat nu e obligatoriu. Cel putin nu inca. :))) Oricum, ar fi ideal sa introduceti pe bonu fiscal “Daca sunteti multumiti acceptam un minim de X% bacsis din nota de plata”. Asa macar iti poti estima castigurile.

Se pare ca meseria de barman/ospatar nu va mai fi la fel de banoasa ca acum ceva ani.

Una peste alta, iti doresc sa ai un sezon bun, chiar daca vei fi impozitata extra. 🙂

Gabriela > optimus

07.05.2015 la 21:26

Iti multumesc, si eu vreau un sezon linistit. Oricum astept prima vizita a celor de la ANAF cand o sa imi ceara sa ma controleze in geanta,buzunare, chiloti, sutien eventual si in gaura C*****i.

P.S am uitat sa zic in primul post, fain rau cum ai scris si cum ai pus problema. Seara buna.

doina

07.05.2015 la 16:31

Mai bine nu facem o cutie a milei pt statul roman ca poate nu mai are bani de unde sa fure dragi nostri guvernanti cu minti stralucite,au furat vechi guvernanti tot si cei care au venit s-au trezit cu visteria goala si nu mai au de unde sa ia.iar ce s-au gandit ei hai sa luam de la prostime ca sunt multi si prosti si nu zic nimic.am si eu o intrebare pt domni care au facut legea la biserici cate case de marcat sunt? sau cand au fost ultima data intr-o biserica?