Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Istoria bradului de Craciun, de unde vine aceasta traditie

Istoria bradului de Craciun, de unde vine aceasta traditie

24.12.2012

In fiecare an pe data de 24 decembrie, crestinii din intreaga lume, fie ei catolici sau ortodocsi, impodobesc bradul de Craciun. Impodobirea acestuia sa face cu globuri, beteala, instalatii de lumini si alte ornamente si chiar bomboane. Insa impodobirea bradului de Craciun provine dintr-o serie de traditii foarte vechi.

Cu mult inaintea Crestinismului, plantele si copacii care ramaneau verzi tot anul aveau o semnificatie foarte importanta pentru oameni in anotimpul de iarna. Asemeni noua, oamenii din acele vremeuri isi decorau casele cu astfel de plante si crengi din copaci mereu verzi, atarnandu-le la geamuri si usi. In multe tari se credea ca aceste decoratiuni tin departe spiritele rele si pe vrajitoare.

In emisfera Nordica, cea mai lunga noapte din an este 21 sau 22 decembrie, in functie de an. Oamenii din antichitate credeau ca in acea zi Soarele, care era zeu, incepea sa fie obosit si bolnav din cauza iernii lungi. Pentru a il ajuta sa se faca bine si a mai scurta din iarna grea, ei isi decorau casele cu crengi de brad, molid sau pin. Printr-o astfel de celebrare se considera ca iarna va fi mai blanda si scurta, iar Soarele isi va recupera mai repede puterile.

Egiptenii din acele vremuri sarbatoreau soltitiul de iarna prin impodobirea caselor cu frunze mari de palmier. Traditie inchinata zeului Ra care simboliza Soarele. De asemeni si vikingii din Scandinavia isi decorau casele cu plante sau crengi din copaci mereu verzi, aduse ca ofranda tot Soarelui, doar ca le ei era intruchipat in zeul Balder.

Romanii marcau soltitiul de iarna printr-o sarbatoare numita “Saturnalia” care inchinata lui Saturn, zeul agriculturii. Pe langa aceasta si ei isi impodobeau casele si templele cu crengi de brad.

Insa impodobirea bradului de Craciun este o traditie inceputa de catre crestinii din Germania in secolul al 16 lea si care marcheaza renasterea vietii si victoria acesteia asupra mortii.

Mai tarziu, din motive comerciale si de marketing, bradul de Craciun a fost asociat cu sarbatoarea Craciunului, venirea lui Mos Craciun si nasterea lui Iisus Hristos. Astfel s-a creat aceasta traditie care o avem in fiecare an, impodobirea bradului de Craciun.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol