Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Lucruri care nu le stiai despre tablete

Lucruri care nu le stiai despre tablete

03.12.2012

Vedeta pietii de consum IT&C, pe langa telefonul “smartphone“, este tableta pc. Majoritatea stim despre tablete ca sunt de diferite dimensiuni si cu varii sisteme de operare. Insa cati dintre voi stiu cand a fost inventata prima tableta?

Conform Wikipedia, prima forma de tableta a fost patentata in anul 1888. Da, ati citi bine si nu este nici o greseala, in 1888, mai exact pe 31 Iulie, Elisha Gray a patentat prima forma existentiala de tableta, pe nume “Telautograph”.

Rolul unui Telautograph era de a transmite, dar si primi, prin intermediul unui circuit electronic, ce scria o persoana folosind un stilou mecanic atasat acestui aparat, practic primul stylus existent vreodata.

Modul de functionare era in felul urmator, in functie de cum miscai acest stilou mecanic pe o foaie, sa zicem ca scriai o fraza, aceste miscari erau transmise, printr-un circuit electronic, unui alt aparat Telautograph, al carui stilou mecanic reproducea miscarile facute de tine tot pe o foaie. Astfel, fraza scrisa de tine la un Telautograph, era reprodusa intocmai, de catre un alt aparat similar.

Putem spune ca Telautograph-ul a fost atat parintele tabletei cat si al faxului.

Telautograph (poze)
Cum functiona un Telautograph

Urmasul imediat al Telautograph-ului, a fost tableta electronica ce recunostea si reproducea caracterele scrise de mana prin analiza miscarile unui creion electronic, inventata si patenta de catre Goldberg H.E in anul 1915.

De atunci si pana in prezent au fost testate si incercate multe forme de tablete. Insa prima tableta cu touch screen dedicata publicului larg, nu a fost Ipad ci WebPAD, produsa de catre Intel in anul 1999.

Intel WebPAD
Intel WebPAD, prima tableta adresata publicului larg in anul 1999

Daca ti-a placut, distribuie acest articol