Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Minoritatea maghiara este folosita in Romania

Minoritatea maghiara este folosita in Romania

07.02.2013

Zilele astea am fost surprins de niste stiri care au iar ca protagonisti minoritatea maghiara din Romania si diversi oameni politici si functionari de stat din Ungaria.

Conform celor de la gandul.info, marti, Nemeth Zsolt, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, a declarat ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice, drept pentru care maghiarii din Ungaria ar trebui sa raspunda arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Intrebarea mea este, daca ii arat degetul mijlociu acestui domn, inseamna ca-l agresez simbolic sau oare ce-ntelege el prin “agresiune simbolica”?

Insa Oszkar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, vine la Romania TV si ma lamureste spunand ca arborarea steagului secuiesc in institutiile publice romanesti este ca un drept natural al secuilor din Harghita si Covasna. Iar cand a fost intrebat de ce minoritatea maghiara se simte agresata in Romania, Oszkar a motivat ca daca minoritatea maghiara si cea de secuime, care tot maghiari sunt, nu se pot simti ca acasa, nu pot folosi mijloacele de identitate, in acest caz lucrurile nu merg foarte bine. Oare in ce caz nu merg foarte bine?

Dar e bine ca au placute bilingve? Ca majoritatea maghiarilor din Romania cunosc limba romana la un nivel conversational precar? Iar daca un roman ajunge prin Covasna sau Harghita si vrea sa cumpere o paine, ii se raspunde “nem tudom”?

Pe langa toate acestea, acum vor si steagul arborat la institutiile publice, pe principiul noi suntem multi in zona asta, e zona noastra facem ce vrem, nu ne pasa ca suntem in Romania.

Dragilor, nimeni nu va interzice sa va simtiti ca acasa, dar in casa voastra, iar in rest respectati si oferiti bun simt. Steagul unei alte natiuni se arboreaza in institutiile publice atunci cand, acolo, vine in vizita un reprezentant al acelei natiuni/tari sau ca semn de respect fata de acea natiune, cand aceasta trece prin momente nefericite, arborandu-se in berna.

In rest, cosider ca orice nationalitate isi poate arbora steagul ei pe casa in care locuieste, la balconul apartamentului sau in curtea proprietate personala.

Dar asta nu se opreste aici, ambasadorul Ungariei a mai precizat ca sustine pozitia liderului UDMR, Kelemen Hunor, privind autonomia acelui tinut care ar trebui adusa in discutie si acordata la modificarea Constitutiei Romaniei.

Deci totul se reduce mereu la autonomie si se face pressing continuu pe acest subiect. Pai eu zic ca daca nu ar fi existat imperiul Austro-Ungar, acesta problema nu mai era. Sau, daca Ceausescu, in loc sa-i tina pe maghiari intr-o singura locatie, crezand ca asa ii are sub control, ar fi incercat sa “omogenizeze” minoritatile din tara prin mutarea lor, cu serviciul, in diverse zone, poate ca acum era mai bine.

Insa nu este vorba despre nimic din toate acestea. Analizand indeaproape aceasta situatie, totul se rezuma la interese politice, de putere si de bani, iar comunitatea maghiara, din nefericire pentru ea, este mereu folosita abuziv, in aceste scopuri, chiar de catre cei care o reprezinta. La ultima incercare de demitere a presedintelui Train Basescu, premierul Ungariei, a transmis un mesaj maghiarilor din Romania de a nu lua nici o decizie la referendum, practic de a nu
se prezenta.

Acum, de cand guvernul Romaniei si-a schimbat culoarea politica, se pare ca Ungaria si UDMR-ul se folosesc iar de comunitatea maghiarilor din Romania. Punand paie pe foc,  ei incearca sa arate cat de nepriceput este actualul guvern in gestionarea unei astfel de situatii. Dar oare aceste cazuri sunt firesti sau pot fi considerate ca o agresiune simbolica adusa integritatii si suveranitatii statului roman?

Sunt si eu curios, oamenii simpli care apartin acestei minoritati, cat mai au de gand sa danseze dupa cum le canta unii sau altii care cica le reprezinta interesele? Cat se va mai suporta circul ofensator practicat de UDMR? Si de ce nu urmeaza si ei indemnul presedintelui Basescu care a spus ca daca cuiva nu-i convine in Romania, e liber sa plece din tara!?

Daca ti-a placut, distribuie acest articol