Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Prezumtia de nevinovatie

Prezumtia de nevinovatie

09.10.2012

Prezumtia de nevinovatie in Romania se zbate intre mit si birocratie de aproape 23 de ani! Exceptand perioada comunista cand oricum nu se aplica, acum traind intr-un stat democratic, realizez tot mai mult ca aceasta prezumtie de nevinovatie nu exista decat in filme, cartile de beletristica si cele de drept ce fac studiul ei. Ba mai mult decat atat, justitia romana face abuz de “arestarea preventiva”, bagand la “zdup” aproape tot ce misca si ce nu convine pentru un termen de 30 de zile.

Ori de cate ori esti acuzat, penal sau administrativ, in Romania, trebuie ca inculpat sa-ti demonstrezi nevinovatia, aducand dovezi si probe in apararea ta chiar de la bun inceput fara a beneficia de prezumtia de nevinovatie, lucru care ar trebui sa fie dreptul tau. Insa cel care acuza este suficient sa fie organ abilitat al statului sau vreo ruda cu statul si sa te arate cu degetul spunand “El este vinovat!”.

Spre exemplu, daca esti la un semafor cu masina, pe o strada cu mai multe benzi de “inainte”, sa zicem doua, iar la culoarea verde a semaforului pleci mai repede decat cel de langa tine, politistul de circulatie, chiar daca nu vede semaforul, are voie sa te opreasca si sa-ti dea amenda pentru ca ai trecut pe rosu! Da, stiu, suna ireal, insa politistul are voie sa faca asta intrucat te-a vazut ca ai plecat mai repede de la semafor decat cel care era langa tine, iar acest lucru s-a intamplat nu doar o data.

Acest exemplu este unul mic, sunt cazuri si mai grave in care prezumtia de nevinovatie este pur si simplu terfelita si de cele mai multe ori incalcarea ei duce la abuz de putere in timpul serviciului. Dar acest lucru nu se ia in calcul, statul si organele sale competente au voie sa ti-o traga cat si cum vor, ca de aia sunt organe!

Vorbind de organe, se pare ca lui Viviane Reding, comisar european pentru justitie in Comisia Europeana a U.E, i-a scapat acest mic amanunt. Ea fiind de fel foarte ocupata de incalcarea Costitutiei Romaniei, de cand cu tentativa de demitere a “aluia” de mimeaza conducerea tarii, fara sa-si dea seama ca aceasta prezumtie de nevinovatie se afla fix in Constitutie.

Dar cum multi vorbesc dupa ureche si interpreteaza legile cum vor ei, aplicandu-le corect doar atunci cand au nevoie, prezumtia de nevinovatie va ramane un atu mult prea scump pentru omul de rand.

 

 

Daca ti-a placut, distribuie acest articol

Ce spun cititorii

Alina Pascula

08.12.2012 la 19:03

Chiar daca nu traim intr-un sistem perfect si lipsurile acestuia par sa ne rapeasca orice speranta de a se schimba ceva pe viitor, consider ca asa cum exista persoane care abuzeaza de functia lor si incalca drepturile constitutionale fundamentale exista de asemenea si persoane care aplica legea cu cea mai mare rigurozitate si se lupta sa reduca nivelul criminalitatii care, se pare, creste din ce in ce mai mult. Ar trebui sa incercam sa sprijinim si sa apreciem acesti oameni si nu sa scoatem in evidenta de fiecare data partea rea a sistemului.

optimus > Alina Pascula

09.12.2012 la 07:56

Din nefericire, partea rea fiind muuult mai mare, se scoate singura in evidenta, iar realitatea prezinta asta ca atare. Concluziile despre un sistem juridiciar injust se trag ca atare…
Bineinteles, nu neg existenta si celeilalte parti, insa…sunt prea putini 🙁