Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Romania nu trebuie sa adopte moneda EURO

Romania nu trebuie sa adopte moneda EURO

22.10.2012

Pe la Bruxelles a inceput sa se vorbeasca de faptul ca Romania si Bulgaria ar trebui sa faca toate demersurile de trecere la moneda Euro cat mai urgent. Bineinteles ca acolo sunt si cei care se opun si spun ca aceste doua tari inca nu sunt pregatite pentru asa ceva si ca ar fi mai bine sa astepte.

Adevarul e ca Romania nu e pregatita pentru o trecere la moneda euro si chiar daca ar fi acest lucru nu ar fi benefic pentru economia ei, a noastra, sa se faca aceasta trecere. Motivul este unul foarte simplu, atunci cand un tip de valuta este “consumata” mai des, adica tranzactionata, atunci acea moneda castiga greutate si putere. Dar atentie, aceasta greutate si putere nu se transmite obligatoriu si economiei tarii in care se tranzactioneaza respectiva valuta.

Pentru ca Romania sa treaca la moneda euro ar insemna o normalizare a preturilor din tara noastra in raport cu cele din tarile Uniunii Europene. Acest lucru ar aduce dupa sine o creste a preturilor, insa nu neaparat si una a salariilor, oricum salariile vor fi mai jos, astfel incat se va respecta actuala putere de cumparare. Practic va fi aceeasi Marie dar cu alta palarie, ba chiar mai rau.

Mai rau intrucat renuntand la moneda ta nationala e ca si cum renunti la o parte din suveranitate, pierzi ca tara controlul asupra monedei si nu mai ai aceleasi decizii la nivel economic, deciziile fiind luate de catre cei care au drept de printare a monedei euro.

Problema cu moneda euro este ca nu e una “naturala”, cu istoric, o moneda care sa fie nativa unei tari, iar valoarea ei sa fie in raport cu puterea economica a respectivei tari. Nu, euro este o moneda ce s-a facut practic peste noapte si valoarea ei s-a definit in puterea economica a fiecarei tari ce a trecut de la moneda lor traditionala la euro.

Astfel spus daca Romania si Bulgaria ar trece de maine la euro, aceasta moneda va prinde un suflu de putere, insa aceasta trecere nu ar fi benefica pentru economia acestor doua tari intrucat euro se afla in plina criza economica.

Practic vom fi utilizatorii unei monede cu “datorii” foarte mari si vom deveni, prin transfer, mostenitorii acestor datorii.

Vor fi unii care se vor trezi sa zica “da, dar acum leul se calculeaza in raport de euro”, ei bine nu-i asa, leul se calculeaza 75% in raport cu euro si 15% in raport cu dolarul, apoi se mai ia in calcul volumul de tranzactionari euro-leu la schimburile valutare, apoi mai sunt cresterile economice la nivel de tara pe productie, taxe, impozite, care si astea mai ridica sau coboara leul.

Insa odata ce renuntam la moneda nationala, putem zice adio controlului care inca il mai avem.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol