Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Rosia Montana, parerea mea

Rosia Montana, parerea mea

20.09.2013

Ma tot mananca “limba” sa scriu articolul asta de ceva vreme, dar cum tot am fost ocupat l-am amanat pana…azi!

De ceva vreme sunt proteste anti si pro exploatarii de la Rosia Monatana, ba chiar unii mai destepti au incercat sa-l bage proiect de lege. Altii au cantat, dansat, scandat contra lui, altii de suparare s-au inchis in fundul pamanatului. Ba, una peste alta s-a ajuns unde s-a dorit, o totala abrambureala pe tema acestui proiect, o manipulare in toate directiile incat, acum, nu se stie ce se va intampla.

Eu zic asa, politic vorbind acum este o lupta tensionata pe aceasta tema. Cele doua mari parti, stanga si dreapta, nu are sens sa dau nume, se lupta se domenstreze alora de la RMGC care-i cel mai cocos din curte. Motivul? Simplu! Banii pentru campanie si cine va conduce aceasta tara.

Pe de alta parte, din punct de vedere social vorbind, daca nu existau interesele politice mi s-ar fi parut de bun simt, din partea ONG-urilor de specialitate, sa stranga semnaturi si sa propuna guvernului legea “Anti-cianuri”, care este mult mai normala si CONSTITUTIONALA decat legea RMGC. In acest caz protestele ar fi avut o greutate si mai mare si odata votata legea, proiectul RMGC ar fi picat.

Acum privind prin prisma investitorilor din spatele RMGC, Rosia Montana este mai mult decat aur. Este aur de 2 ori valoarea lui. Astfel, pentru anul 2014 valoarea per unice de aur este undeva la 1050 de dolari, in conditiile in care ar fi fost estimata pe la 1400 de dolari, iar costurile de extractie sunt pe undeva la 800-900 dolari. Insa cum la Rosia Montana costurile de minerit/uncie ar fi undeva pe la jumatate, atunci e lesne de inteles interesul atat de vadit. Iar asta mai vine si in contextul in care FED(Federal Reserve System din America) si-a propus, totusi, sa mai largeasca nitel rezervele de aur.

Din punctul meu de vedere, aurul de la Rosia Montana este plin de interese si increngaturi si valoreaza mai mult decat a fost el estimat in realitate. Drept pentru care consinder ca e mai bine sa fie lasat acolo sau, in cel mai rau caz, exploatat prin metode non-poluante.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol