Inchide meniu site
Inchide meniu butic

In curand, multe surprize ! ;)

Inchide cautare

Cauta un articol anume ori produse in baza cuvintelor cheie dorite.

Straini in Romania

Straini in Romania

02.10.2012

Cand mai plec prin strainatate, la stiri acolo aud despre ce grozavii neplacute fac romanii, normal(si fara rea intentie), dau vina pe minoritati, pe cei certati cu legea, gasesc felurite motive si explicatii ca sa nu simt generalizata aceasta situatie.

Revenind in tara, tot la stiri, dar de data asta la cele din Romania, vad cum un grup de ciclisti straini sunt asaltati prin nu stiu ce colt de tara, altu violeaza si ucide o turista japoneza, un taximetrist bate un pusti, venit din Thailanda la studii in Iasi, pentru suma de 150RON.

Vazand ca din ambele parti stirile se prezinta cam la acelasi nivel, raman usor dezamagit, insa imi zic in sinea mea “eh, stirile negative se vand mai bine decat cele pozitive, impactul e mult mai mare”, apoi ma ridic de la calculator, ma incalt si cobor la cafenea.

Odata ajuns, ma asez la bar, comand o cafea si ma intind la povesti cu barmanul, astfel incat sa uit de dezamagirea anterioara, si tot vorbind de una de alta pac langa mine apare unu grabit sa plateasca consumatia si sa plece.

Personajul intreaba cat costa, scoate o bancnota de 100Ron, o intinde barmanului la care acesta ii spune ca nu are rest si sa-i dea bani mai mici daca are. Omul usor iritat datorita grabei in care era, mormaie ceva intr-o romana stricata din care am dedus ca nu are bani mai mici, iar dupa accent parea a fi italian, asa ca ma dau in vorba cu el si ma ofer sa-i schimb suta de lei in bani mici ca sa se rezolve problema, la care acesta se uita uluit la mine, zambeste din toate puterile, imi multumeste si ii spune barmanului sa opreasca bani atat pentru consumatia lui cat si pentru cafeaua mea.

Auzind asta, nu-mi pica tocmai bine si refuz pe un ton foarte hotarat, intrebandu-l totodata pe strain dece face asta, la care raspunsul lui, ce avea sa ma socheze mai mult decat stirile anterioare, a fost: “Sunt de 3 luni in Romania si sunteti singurul roman ce a facut un gest frumos si prietenos fata de mine si din respect pentru asta vreau sa-mi oferiti placerea de a accepta cafeaua din partea mea”

Am ramas uluit, din politete si in urma insistentelor sale am acceptat, am discutat despre una alta si dupa ce a plecat, am ramas privind in gol si gandindu-ma ca daca ceea ce am facut eu pentru el a contat atat de mult, restul ce i-au facut de era atat de nemultumit si pornit impotriva concetatenilor mei!?

Intr-adevar, “padure fara uscaturi nu exista”, insa se pare ca in tara mea “padurea” are mai multe uscaturi decat trebuie, cam trist, insa totusi traiesc cu speranta ca acele cazuri in care sunt omeniti cum trebuie sunt mult mai profunde si in crestere, pentru ca pana la urma noi si actiunile noastre creaza o parte considerabila din ceea ce numim “imaginea de tara”.

 

Daca ti-a placut, distribuie acest articol

Ce spun cititorii

Alina

03.10.2012 la 09:58

Din cauza uscaturilor cei binevoitori incep sa devina sceptici.